Aperitivo 

Σε όλη την Ιταλία,  μεταξύ δουλειάς και χαλάρωσης, τα σνακ και τα κοκτέιλ συνδυάζονται ανεξίτηλα με την παράδοση του aperitivo — μια ιταλική τελετουργία που ξεπερνά τη στιγμή της. Είναι μια κατάσταση του νου, μια αγκαλιά του ελεύθερου χρόνου στην πιο αγνή του μορφή.

Στη Βενετία, είναι cicchetti (προέρχεται από τη λέξη ciccus , που σημαίνει «μικρή ποσότητα»). Σε τραπέζια στις αυλές και τις πλατείες , μπορείτε να δείτε κροστίνι , σαρδέλες διατηρημένες σε πικάντικο ξύδι και τηγανητά ή ψητά θαλασσινά. Αντίθετα, ο τρόπος του aperitivo του Μιλάνου προέρχεται από τον διεθνή πληθυσμό του και το φαγητό —συχνά σε μπουφέ, από τετράγωνα κομάτια πίτσα , ζυμαρικά ,φέτες τυρί και αλλαντικά — συμπεριλαμβάνεται μερικές φορές στην τιμή ενός ποτού.

Ανεξάρτητα από το ποια παραλλαγή σας αρέσει, η δημιουργία του τελετουργικού του ιταλικού aperitivo δεν διαφέρει από το να μαζέψετε πολλά καλά σνακ και καλούς φίλους, με  Prosecco, Aperol και σόδα σε ένα ποτήρι με αρκετά παγάκια.

Το φαγητό για το  απεριτίβο μπορεί να είναι τόσο απλό όσο τα πατατάκια και οι ελιές ή τόσο περίτεχνο όσο μια σειρά από λεπτεπίλεπτα κροστίνι. Το κλειδί είναι να διατηρήσετε τα πράγματα απλά και κλασικά. Τα καλύτερα βασικά συνοδευτικά για aperitivo είναι  ελιές, ξηροί καρποί και πατατάκια. Κριτσίνια και φοκάτσες με χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο , παστά ψάρια και λαχανικά σε ξύδι.